Logo Mate&Date
Begeleidingstraject

Mate & Date kijkt mee met ‘Boer zoekt Vrouw’. Afl. 5

Niet iedere aflevering is spraakmakend genoeg om een blog over te schrijven. Wij werden echter wel getriggerd door een opmerking van één van de dames van Haico. Zij stelt ‘Ik heb een dubbel gevoel, enerzijds heb ik heel veel zin in dit avontuur, anderzijds ben ik ook bang. Bang om mijn hart te verliezen aan iemand die hem niet aan wil nemen.’ 

Deelname aan zulke programma’s kan voor de deelnemers een kans zijn om iemand te ontmoeten. Natuurlijk vinden mensen op verschillende manieren liefde en partners. Er is geen ‘juiste’ of ‘natuurlijke’ manier om dat te doen. Maar met meerdere vrouwen strijden om één man is niet representatief voor ‘normale’ dating en relaties.

Wij vinden het heerlijk om mee te kijken en onze visie te delen. Het is echter belangrijk op te merken dat dit soort datingshows vaak een sterk gestileerde en gechoreografeerde versie van romantische relaties presenteren. In de meeste gevallen is het niet de realiteit van hoe relaties zich ontwikkelen in het dagelijks leven. Daarbij willen wij wel melden dat ‘Boer zoekt Vrouw’ één van de datingprogramma’s is waarbij er wel langdurige relaties ontstaan. Het moet alleen niet worden beschouwd als de norm of een aanbevolen manier om een partner te vinden.

Maar waarom datingprogramma’s eigenlijk als onnatuurlijk beschouwd?
  1. Entertainmentwaarde: Datingprogramma’s zoals “Boer zoekt Vrouw” zijn primair gemaakt voor entertainment. Ze zijn ontworpen om boeiende televisie te bieden en trekken vaak kijkers aan door dramatische of ongewone situaties te creëren.
  2. Competitief element: In veel van deze programma’s strijden de deelnemers om de aandacht van één persoon, wat een competitief element toevoegt dat in het echte leven minder gebruikelijk is. In werkelijkheid gaat daten meestal niet gepaard met het idee van een strijd tussen meerdere potentiële partners.
  3. Geregisseerd en bewerkt: De beelden en situaties in datingprogramma’s worden vaak geregisseerd, bewerkt en samengesteld om een bepaald verhaal of drama te creëren. Deelnemers en situaties kunnen worden gemanipuleerd om de kijkcijfers te verhogen en spanning op te bouwen.
  4. Beperkte weergave van relaties: Het tonen van een romantische relatie in een zeer beperkte tijdsspanne op televisie kan niet de complexiteit van echte relaties weerspiegelen. Relaties hebben meestal tijd nodig om zich te ontwikkelen en te groeien, terwijl datingprogramma’s vaak een versnelde versie van dat proces presenteren.
  5. Focus op entertainment boven echte connectie: Het doel van deze programma’s is om de kijkers te vermaken en hoge kijkcijfers te behalen, eerder dan om echte en langdurige relaties te bevorderen. De deelnemers worden vaak geselecteerd om persoonlijkheden te hebben die voor spanning en drama zorgen.

 

Kortom, hoewel datingprogramma’s vermakelijk kunnen zijn, is het belangrijk om te onthouden dat ze een sterk geregisseerde en gechoreografeerde weergave van romantische relaties laten zien. In het echte leven draait het bij daten en relaties meestal om wederzijds respect, communicatie en oprechte connectie tussen twee mensen. Het is dus geen goede afspiegeling van hoe mensen normaal gesproken partners vinden en relaties opbouwen. Maar het is wel heerlijk om naar te kijken!

Tot zover wat wij hebben gezien bij aflevering 5 van ‘Boer zoekt Vrouw’. Leuk dat je meeleest… 

Wanneer je open staat voor een liefdes- en/of vriendschapsrelatie of een persoonlijk begeleidingstraject begint dit bij ons altijd met een geheel vrijblijvend en kosteloos intakegesprek.