Logo Mate&Date
Begeleidingstraject

Chemie in de liefde

Chemie is een veel besproken woord in datingland. En als we niet precies weten waarom iemand niet bij ons past roepen we: Ik voel de chemie niet. Maar wat is nu precies de definitie van chemie en wat voel je dan precies? Voel jij hetzelfde als ik voel? Of kan iedereen het anders ervaren? En moet die chemie er direct zijn? Of kan dat ook groeien?  

“Chemie in de liefde” is een uitdrukking die wordt gebruikt om de intense aantrekkingskracht en verbinding te beschrijven die mensen kunnen voelen wanneer ze verliefd worden. Dit zijn chemische reacties die plaatsvinden in ons lichaam wanneer we verliefd zijn.

Wanneer mensen verliefd worden, worden er verschillende hormonen en neurotransmitters vrijgegeven die bijdragen aan het gevoel van verliefdheid. 

  1. Een van deze hormonen is oxytocine, ook wel bekend als het “knuffelhormoon”. Oxytocine speelt een rol bij het creëren van een gevoel van verbondenheid en intimiteit tussen twee mensen.
  2. Een ander belangrijk hormoon is dopamine, dat geassocieerd wordt met beloning en plezier. Wanneer we verliefd zijn, ervaren we vaak een toename van dopamine, wat kan leiden tot een gevoel van euforie en opwinding in de aanwezigheid van de persoon waar we verliefd op zijn.
  3. Naast oxytocine en dopamine spelen ook serotonine en adrenaline een rol in de chemie van liefde. Serotonine is betrokken bij het reguleren van onze stemming en emoties, terwijl adrenaline zorgt voor de fysieke reacties die gepaard gaan met verliefdheid, zoals een versnelde hartslag en vlinders in de buik.


Hoewel de chemie in de liefde kan zorgen voor intense gevoelens van aantrekkingskracht en verbondenheid, is het belangrijk op te merken dat liefde niet alleen gebaseerd is op chemische processen. Liefde omvat ook psychologische, sociale en culturele aspecten die de complexiteit van menselijke relaties en emoties weerspiegelen.

Je hebt natuurlijk niet met iedereen, of dat nu collega’s, vrienden, buren of een relatie is,  die chemie en dat is ok volkomen normaal.. Chemie in relaties is een complexe combinatie van emotionele, fysieke en intellectuele aantrekkingskracht. Het kan variëren van persoon tot persoon en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals gedeelde interesses, waarden, persoonlijkheden en fysieke aantrekkingskracht.

Het is belangrijk om te onthouden dat het niet ongewoon is om geen chemie te voelen met iemand, zelfs als die persoon op papier perfect lijkt te passen. Soms is er gewoon geen klik en dat is oké. Het is essentieel om trouw te blijven aan jezelf en niet te forceren om chemie te voelen waar het er niet is.

Het kan ook helpen om te begrijpen dat chemie niet altijd direct aanwezig is. Soms heeft het tijd nodig om zich te ontwikkelen, vooral als je iemand net hebt leren kennen. Het kan waardevol zijn om open te staan voor het leren kennen van iemand op een dieper niveau voordat je conclusies trekt over de aanwezigheid van chemie.

Uiteindelijk is het vinden van de juiste persoon en het ervaren van chemie in een relatie een individuele en persoonlijke reis. Het vergt geduld, openheid en communicatie. Vertrouw op je gevoelens en intuïtie, en wees niet ontmoedigd als je de chemie niet meteen voelt.

Wanneer je open staat voor een liefdes- en/of vriendschapsrelatie of een persoonlijk begeleidingstraject begint dit bij ons altijd met een geheel vrijblijvend en kosteloos intakegesprek.